Isnin, 21 Mac 2011

kenali Sos Bilis(budu) atau pati ikan bilis




Assalamulaikum hai-hai...

Posting saya pada kali ini berkenaan  dengan satu Sos atau Pati,bukan pati pendatang asing tu yer hehe.Iaitu satu Sos.Sos ini sangat di gemari oleh penduduk di Pantai Timur Malaysia  terutamanya Kelantan dan Terengganu

Mengapa Sos Bilis(budu) menjadi pilihan?

Di Kelantan dan Terengganu, sebuah negeri kaya dengan ulam-ulaman seperti petai,pegaga,pucuk gajus, dan sebagainya,menurut cerita orang tua-tua,Sos budu di hasilkan untuk memberi satu rasa dalam menikmati ulam-ulaman tersebut.tanpa budu sebagai pencicah tidak sedap menikmati ulam tersebut.Bila tiba musim durian lagi lah best hehe

Dalam menghasilkan Sos bilis yang superb,pemilihan ikan bilis juga harus di titik beratkan,yerlakan Sos sedap mesti bahan yang di gunakan tu berkualiti

Pada zaman dulu,Sos Bilis dihasilkan hanya berskala kecil sahaja,dengan menggunkan tempayan,sos budu yang dihasilkan akan di biarkan selama 1 bulan,tapi sekarang Sos Ikan bilis ni sudah di komiselkan di peringkat kebangsaan di bawah produk IKS.Maka untunglah para pengusaha Sos Bilis tu.

Bukan setakat itu sahaja,dengar-dengar cerita Sos Bilis ni,sudah diambil oleh para saintis jepun untuk menghasilkan Vaksin Kanser.Betul ker ?

Sos Budu juga sedap di makan dengan mangga yang belum masak.Oh ya mangga juga boleh di jadikan sebagai  ulam untuk membuka selera anda

Bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan Sos Bilis(budu) untuk satapan sendiri
selamat memcuba kalau rasa nak cuba yer

  1. Ikan bilis secukup rasa
  2. Asam Gelugor
  3. Manisan(gula Melaka)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...